خبرگزاری مهر - گروه استانها: خانه تاریخی آیتالله العظمی سید حسین بروجردی پس از پنجاه و اندی سال که از رحلت صاحب این خانه میگذرد هنوز هم محور اصلی عزاداری محرم در بروجرد است، انگار پسازاین سالها خانه آیتالله بروجردی، هنوز پناهگاه دلهایی است که در پی آرامش میگردند.
خانه «آقا» مامن دلدادگی عزاداران حسینی
اینجا خانه دل است و آینه آرامش... معنویت و سادگی بر در و دیوار و پنجرههایش سایه انداخته و این فضای معنوی آدمی را برای اشک معرفت ریختن بر حسین (ع) و یارانش آماده میکند.
هنوز هم پس از سالها از رحلت مرجع شیعیان جهان اسلام، این خانه محور دلدادگان حسینی است؛ خانهای که حتی وقتی دربهایش بسته است در سراسر سال عاشقان جد صاحب این خانه با نجوای مرادها و آرزوهای خود بر پیکره آن آرام میگیرند و با بستن پارچه سبز بر کلون درب از برآورده شدن حاجاتشان مطمئن میشوند.

شوق موجود در چشمان عزاداران حسینی این خانه که از سادات به نام این دیار و مرجع شیعیان جهان اسلام بوده است نشان این مهم را میدهد که پشتوانه همه این معنویات حسین(ع) است که سرسلسله شیداییان عشق است.
چشمانی که از خاکپای عزاداران حسین شفا پیدا کرد
حوض آبی در وسط اندرونی این خانه روحانی وجود دارد و گویی انعکاس دل را در خود به نمایش میگذارد؛ حوض آبی که محل وضوی آیتالله بروجردی و شاگردانش و نظارهگر دعا و راز و نیاز روزها و شبهای آقا بوده است.
حوض آبی که چشمه دل را به دریای بیکران معرفت طوری وصل میکند و عاشقان و معتقدان این طریقت گاه برای برکت و به نیت حاجت جرعهای از آب این حوض را همراه خود میبرند.
منزلگاهی که خود آیتالله بروجردی از خاکپای عزاداران و سینهزنانی که به این منزل آمده بودند شفا گرفتخانه آیتالله بروجردی میعادگاهی است که عطر عود و گلاب و صدای همهمه عاشقان حسین(ع) و اشک ناله بیقراران طریقت سید و سالار شهیدان در آن احساس میشود، منزلگاهی که خود آیتالله بروجردی از خاکپای عزاداران و سینهزنانی که به این منزل آمده بودند شفا گرفت.
آیتالله محمدی گلپایگانی رئیس دفتر مقام معظم رهبری که وصف عزاداری باشکوه مردم لرستان را شنیده و خوانده است چندی پیش در سخنان خود میگفت: لرستانیها در عزاداری سیدالشهدا نمونه هستند.
وی روایتی از خاطرات آیتالله بروجردی مرجع عالیقدر شیعیان جهان نقل میکند و ادامه میدهد: آیتالله بروجردی در کتاب خاطرات خود نوشته است «در ایام عاشورا در ایوان خانه نشسته بودم و دستههای عزاداری میآمدند، چشمم درد خیلی بدی داشت و مدتها بود معالجه میکردم اما بهبود پیدا نمیکرد، همانجا نیت کردم بخش کوچکی از گِل لباس عزادار امام حسین(ع) را به چشمم بزنم، همان کار را هم کردم و چشمان من شفا پیدا کرد، دیگر نیازی به عینک پیدا نکردم و خطوط بسیار ریز را هم بدون عینک میخواندم».
گرفتن حاجت در این خانه شاهدش آنقدر در دلها نفوذ دارد که در باورهای های عموم مردم نقشی زرین بسته است.

درب خانه «آقا» به روی عزاداران حسین باز است
هرساله با آغاز ماه محرم درِ این خانه به روی عاشقان شهدای دشت کربلا باز میشود و مراسمها متنوعی در آن برپا میشود، خواندن شعر آیینی، برپایی نماز جماعت، سخنرانی افراد صاحب علم درباره وقایع عاشورا ازجمله برنامههایی است که با شوق و شور فراوانی در دهه اول برقرار میشود.
سررشته هر مراسم معنوی در این شهر یا از خانه آقا آغاز میشود و یا آنکه به آنجا خاتمه پیدا میکنداز دیگر ویژگیهای این بیت معنوی که چون خورشید درخشانی بروجرد را نورانی کرده این است که سررشته هر مراسم معنوی در این شهر یا از خانه آقا آغاز میشود و یا آنکه به آنجا خاتمه پیدا میکند.
از مراسم چهلمنبر گرفته تا مراسم «حمام صبح» عاشورا و شام غریبان هرکدام به نحوی به این منزل نورانی خود را وصل میکنند، بیت آیتالله بروجردی محدود به آن خانه معنوی و پررمزوراز نیست بلکه این شهر بزرگان و عالمانی دارد که هرکدام بهنوعی از عموزادههای آیتالله بروجردی هستند و خود اگرچه امروز در میانمان نیستند اما خانههایشان بخشی از نسیم آرامشبخش آیینهای سنتی دهه اول این دیار را محوریت میبخشد.
برگزاری مراسم دیرین «سقاخانه» در خانه «آقا»
دهه اول محرم در کوچهپسکوچههای شهر با گذشت پاسی از شب آرامآرام برخی خانهها چراغ سردر خانه را روشن میکنند و درب منزل را به روی عزاداران باز میگذارند صدای نوحههای آیینی و سنتی زمینه دعا و ذکر کسانی است که با ورود به این خانهها به سقاخانه میروند.

سقاخانه رسم دیرین مردم بروجرد است که برخی نذر دارند هرساله در دهه اول محرم با قرار دادن منبری نمادین در یک اتاق سیاهپوش و مزین به اشعاری در مدح سید شهدا با شربت وچای و نقل و خرما از مهمانان پذیرایی کنند و ذکر مصیبت نیز خوانده شود.
از مهمترین اماکنی که در این دهه مراسم سقاخانه در آن برگزار میشود خانه تاریخی «افتخار اسلام» مشهور به «صدرالعلما» است که همواره این مراسم به شکل سنتی برگزار میشود.
خانهای که مربوط به شخصیتی است که پدربزرگش برادر پدربزرگ آیتالله بروجردی است و هرساله جمعیت قابلتوجهی نهتنها از بروجرد بلکه از دیگر نقاط کشور به این خانه تاریخی که از سادات طباطبایی است میآیند و پای منبر سقاخانهاش به راز و نیاز میپردازند.
درب بزرگ و سر درب زیبای خانه که با آیات الهی مزین شده حکایت از اعتقاد درونی صاحبخانه و مهماننوازی وی دارد، خانهای که در شب تصویرش در حوض بزرگ وسط حیاط نقش میبندد و دل را بهسوی مشتاقان سوق میدهد.
ارادت مردم بروجرد به علما