مُرجفون در کلام رهبر انقلاب چه کسانی هستند
مُرجفون در کلام رهبر انقلاب چه کسانی هستند
به گزارش خاورستان به نقل از پایگاه خبری تحلیلی بیرجندرسا، محمود مقامی عضو شورای عالی بسیج رسانه خراسان جنوبی در یادداشتی به کلید واژه "مُرجفون" برگرفته از آیات و همچنین کلام رهبر معظم انقلاب اسلامی پرداخته است:
این روزها حوادث عجیب و غریبی در فضای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی در حال رقم خوردن است که رسالت هر فرد و گروهی نیز به فراخور جایگاه و توانمندی که دارند خاص و سرنوشت ساز است.
بررسی روزهای عبرتآموز سیاسی ایران نشان میدهد که بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی برخی از خواص با گذشت هر سال بجای اینکه دل در گرو انقلاب و آرمانهای امام و رهبری حضور داشته باشند بیشتر ماهیت و تفکر خود را علنی کرده اند. البته بیشتر از آنکه نگرانی از ریزش برخی از خواص داشته باشیم بحمدالله رویشهای زیادی از جوانان مومن و انقلابی داشتهایم که در صحنههای سرنوشتساز و حساس کشور غیرتمندانه وارد شدهاند.
نکتهای که در این نوشتار مورد بحثام هست، اینکه چه کسانیکه سعی دارند انقلاب اسلامی را از مسیر خود منحرف سازند و یا اینکه حرکت شتابان اسلام را کُند، نمایند. در بررسی صورت گرفته سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی در مسائل سیاسی، بهطور اتفاقی به کلید واژه جدیدی برخوردم با عنوان"مُرجفون" که معنا و تفسیری که معظمله از این کلام داشتهاند قابل تأمل بود و بهنظر میرسد این روزها بتوان مصداقهای آن را دید، در ادامه به بازخوانی این کلام امام خامنهای عزیز میپردازم.
"مُرجفون" در آیه 60 سوره احزاب آمده است؛" لَئِن لَّمْ یَنتَهِ الْمُنَافِقُونَ وَالَّذِینَ فِی قُلُوبِهِم مَّرَضٌ وَالْمُرْجِفُونَ فِی الْمَدِینَةِ لَنُغْرِیَنَّکَ بِهِمْ ثُمَّ لَا یُجَاوِرُونَکَ فِیهَا إِلَّا قَلِیلًا" که در معنی این آیه قرآن نیز آورده شده؛" اگر منافقان و کسانى که در دلهایشان مرضى هست و شایعهافکنان در مدینه [از کارشان] باز نایستند تو را سخت بر آنان مسلط مىکنیم تا جز [مدتى] اندک در همسایگى تو نپایند".
این کلید واژه در چهار سخنرانی مقام معظم رهبری در سالهای 66،77، 82 و 91 از سوی ایشان مطرح شده است که بازخوانی مجدد این بیانات و تفسیری که معظمله از این آیه شریفه دارند بسیار مهم و ضروری است و انتظار میرود که محققان و سیاسیون نسبت به تبیین " مُرجفون" چه کسانی هستند و قرآن از آنها چطور یاد میکند امری لازم است.
*مُرجفون؛ یعنی کسانیکه در جامعه تشنجآفرینی میکنند
نخستین باری که رهبر انقلاب اسلامی در کلامشان به آیه 60 سوره احزاب اشاره
کردهاند در اردیبهشت ماه سال 66 در خطبههای نمازجمعه تهران بوده است که
فرمودند:"یکی از مرزها، تشنج عمومی در جامعه است. در قرآن، اگر برای آزادی
بیان عرض کردم من یک دلیل و مدرک صریحی پیدا نکردم، برای آزاد نبودن بیان
در موارد تشنج عمومی، دلیل واضحی هست که در سورهی احزاب در آیهای
میفرماید: «لئن لم ینته المنافقون و الّذین فی قلوبهم مرض و المرجفون فی
المدینة لنغرینّک بهم».(۲) «مرجفون» یعنی آن کسانی که در جامعه تشنجآفرینی میکنند، جامعه را به اضطراب میکشانند، به حرکات ناسالم میکشانند؛ اینها مرجفون در مدینهاند.
«مرجف» یعنی آن کسی که با سخن خود، با شایعهپراکنی خود، با موضعگیری خود، با اظهارنظر خود جو عمومی جامعه را به تشنج میکشاند... اسلام اینجوری است؛ تشنجآفرینی را در جامعه قبول نمیکند. این یکی از مرزهاست. کسی حق ندارد بگوید که من میخواهم عقیدهی خودم را بیان کنم و بیان در اسلام آزاد است؛ اجازه بدهید من حرفم را بزنم. بله، بیان آزاد است، اما اگر با این بیان کسی بخواهد جو آرام جامعه را، سلامت محیط همزیستی مردم این جامعه را به هم بزند، اسلام به هیچ وجه این را قبول ندارد. میفرماید: «لنغرینّک بهم»؛ دستگاهها موظف خواهند بود که یک چنین بیانی را در مقابلش بایستند و تعقیب قانونی و سیاسی و حقوقی بکنند؛ این قابل قبول نیست. این هم یکی از مرزهای آزادی است. پس بیان اظهار عقیده غیر از تشنجآفرینی است."
تشریح آیه 60 سوره احزاب در خصوص "مُرجفون" نشان میدهد که در دورانهای مختلف تاریخی عدهای بدنبال این هستند که صدای رسای جریان حق پخش نشود و با گسترش عدالت، اسلاخواهی و حقطلبی مخالفاند و مردم را نسبت به اهداف آن مضطرب میسازند.
در ادامه بازخوانی بیانات رهبر انقلاب اسلامی ایشان در شهریورماه سال 77 در دانشگاه تربیت مدرس مجددا به تبیین و بررسی موضوع "آزادی بیان" و کسانیکه بهدنبال "ناامید" کردن مردم هستند، براساس کلمه "مُرجفون" پرداختند.
* مرجفون یعنی کسانی که مرتّب مردم را میترسانند/ آزادی در تفکّر لیبرالیسم غربی، با «تکلیف» منافات دارد
امام خامنهای در این دیدار اظهارداشتند: "آزادىِ دروغگویی نیست. آزادىِ
شایعهپراکنی نیست. آزادىِ ارجاف نیست. من گلهای که دارم این است که چرا
در زمینه مسائل آزادی، به مباحث اسلامی و به مبانی اسلامی مراجعه نمیشود؟
در قرآن سوره احزاب آیه 60 میفرماید: «لئن لم ینته المنافقون و الذین فی
قلوبهم مرض والمرجفون فی المدینة لنغرینک بهم». مرجفون در کنار منافقان و
بیماردلان - که آنها دو دستهاند - قرار دارند. منافقان یک دستهاند،
بیماردلان - الّذین فی قلوبهم مرض - دسته دیگری هستند؛ این «مرجفون» در
کنار آنها گذاشته شدهاند. ...مرجفون
یعنی کسانی که مرتّب مردم را میترسانند. یک جامعه تازهتأسیسشده اسلامی،
با آن همه دشمن، آن همه بسیج قرآنی، آن همه بسیج نبوی، همه باید برای دفاع
از کشور و از این نظام عظیم انسانی و مردمی، از لحاظ روحی آماده باشند؛ اما
یک عده مثل خوره به جان مردم بیفتند و روحیهها را تضعیف کنند؛ اینها
مرجفونند. قرآن میگوید: اگر «مرجفون» - یعنی کسانی که
مرتّب مردم را میترسانند، آدم را ناامید میکنند، مردم را از اقدام باز
میدارند - دست برندارند، «لنغزینک بهم»؛ تو را به جان آنها خواهیم انداخت.
این، مرز آزادی است. پس، آزادی در منطق اسلامی، یک تفاوت دیگرش این است که
مرزی از ارزشهای معنوی دارد. تفاوت دیگر این است که
آزادی در تفکّر لیبرالیسم غربی، با «تکلیف» منافات دارد. آزادی، یعنی
آزادی از تکلیف نیز. در اسلام، آزادی آن روی سکّه «تکلیف» است. اصلاً
انسانها آزادند، چون مکلّفند. اگر مکلّف نبودند، آزادی لزومی نداشت؛ مثل
فرشتگان بودند. "
البته اشارات و بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی نسبت به "آزادی و آزادی بیان" نیز بسیار زیاد است که در این نوشتار مجال بحث بیشتر بر مرور فرمایشات ایشان در خصوص کلمه"مُرجفون" مد نظر است.
در ادامه بررسی کلید واژه "مُرجفون" برگرفته از کلام رهبر معظم انقلاب اسلامی ایشان سومین مرتبه در دیدار سال 82 با نمایندگان مجلس شورای اسلامی به تبیین بُعد جدید دیگری از این کلمه پرداختهاند، بطوری که ایشان تأکید میکنند که سیاست کلّی امپراتوری خبری در دنیا نسبت به جمهوری اسلامی ایران و جریان حق مضطرب کردن، نگران و ترسان کردن دلهای مردم است.
*مُرجفون، کسانی هستند که دلها را مضطرب و پریشان میکنند
مقام معظم رهبری در این خصوص اظهار داشتند:"یکی از مطالبی که در قرآن روی آن بهعنوان یک موضوعِ منفی تکیه شده، «مرجفون» است؛ یعنی همان کسانی که سعی میکنند دلها را مضطرب، پریشان و ملتهب کنند و دلهره ایجاد نمایند. آنروز
این آیه شریفه را برای دوستان دیگری که اینجا بودند، خواندم: «الّذین قال
لهم النّاس انّ النّاس قد جمعوا لکم فأخشوهم(۲)». در مدینه پیغمبر جنجال
درست میکردند که: «جمع شدهاند و میخواهند پدرتان را دربیاورند! از بین
رفتید، نابود شدید؛ تمام شد». آیه قرآن نازل شد که وقتی یاوهگویان و
هرزهگویان و ضعیفان چنین فضایی را ایجاد میکنند و این میکروب و ویروس
خطرناک ترس را در فضا میپراکنند، مؤمنان کسانی هستند که «فزادهم
ایمانا(۳)»؛ ایمانشان بیشتر میشود. «و قالوا حسبنااللَّه و نعم
الوکیل(۴)». این «حسبنااللَّه و نعم الوکیل» متعلّق به اینجاست. یعنی در
مواجهه با تلاطمی که دشمن میخواهد بهوسیله امواج تبلیغاتی و روانی خود
ایجاد کند، آرامش دارند."
*مردم را میترسانند که آمریکا پدرتان را در میآورد/ وظیفه مومنین برای مقابله با مُرجفون چیست؟
در جستجویی که در سایت khamenei.ir پیرامون واژه "مُرجفون" انجام دادهام
آخرین باری که رهبر انقلاب اسلامی از این کلمه استفاده کردهاند در مهرماه
سال 91 و در جمع روحانیون استان خراسان شمالی بوده است و ایشان در تبیین
"مُرجفون" اظهارداشتند:" ...الان هم
یک عدهای مردم را میترسانند: آقا بترسید. مقابلهی با آمریکا مگر شوخی
است؟ پدرتان را در میآورند! آن جنگ نظامیشان، این تحریمشان، این فعالیتهای
تبلیغی و سیاسیشان. در آخر این سوره مجدد میفرماید: «لئن لم ینته
المنافقون و الّذین فی قلوبهم مرض و المرجفون فی المدینة لنغرینّک بهم»
.(۶) مرجفون همین هایند. "
بازخوانی ابعاد مختلف کلمه"مُرجفون" به عنوان یکی از کلید واژههای مهم و راهبردی مقام معظم رهبری نشاندهنده استفاده امپراطوریهای رسانهای و تبلیغاتی غربی از این شیوه بهعنوان ناامیدساختن و تضعیف روحیه مردم است.
متأسفانه باید بیان کرد که برخی از خواص ما نیز بعضا با گفتههای نادرست، بغضآلود و یا خاطرهگوییهای مصداق "مُرجفون" هستند و با رفتار خود سبب شده اند تا بنگاههای متحد خبرپراکنی غربی سریعا گفته و رفتار آنان را با استفاده از ابزارهای تبلیغاتی و رسانهای بهعنوان ناکارآمدی مسئولان نظام و با هدف ناامیدی بین مردم و نظام و ... در جامعه القا و بین صفوف مردم فاصله بیاندازد، که خوشبختانه تاکنون با بصیرت مردم این توطئهها خنثی شده است و در ادامه نیز محکمتر و استوارتر از قبل با شکست روبرو خواهد شد.
خواص در هر کشوری نقش حساسی را بر عهده دارند و معمولا هم عوام دنبالهرو خواص هستند، تاریخ نشان داده است که انحراف انسانهای ممتاز و برجسته بزرگترین ضربه را به جامعه وارد ساخته است. اتفاقهای سالهای 78، 88 و سالهای بعد از آن نشاندهنده این بود که برخی از خواص و یا نزدیکان آنان، از روی آگاهی و یا ناخواسته در زمین جریان باطل نقشآفرینی کردند و با طرح مسائلی همچون رفتن به سمت تحریم انتخابات، رفتن به سمت استعفای نمایندگان، اعتصاب در مجلس، اغتشاش، تهمت به نظام، تلاش برای تغییر نتائج قانونی انتخابات با زور خشونت و اردوکشی خیابانی، مذاکره با آمریکا(با این تفکر که او کدخدای دنیاست و آمریکا قدرتمندتر از ماست باید از او بترسیم)، تحریف امام راحل(ره)، مضطرب کردن ملت و طرح موضوعاتی که با مبانی و اصول نظام مغایرت داشت، سبب شدند تا در تاریخ از آنها به عنوان رفوزهها و مردودشدگان و یا "مُرجفون" نام ببرد.
سخن پایانی ایناست که انقلاب اسلامی با بصیرت بالای مردم و پشتیبانی از ولایت فقیه در همه شرایط و صحنهها تبدیل به یاران وفادار فرزند حسین بنعلی علیهالسّلام در عاشورا شدهاند.