اعتبار 80 برابری راه آهن استان نوبخت نسبت به خراسان جنوبی
به گزارش خبرنگار خاورستان؛ خراسان جنوبی یکی از استان های مرزی، پهناور و کم برخوردار کشور است که نسبت به سایر استان ها از توسعه چندانی برخوردار نیست و در حالی که این توسعه نیافتگی دلیلی برای توجه بیشتر مسئولان است، متاسفانه سبب شده مورد کم لطفی و بی توجهی قرار بگیرد.
یکی از محورهای اصلی توسعه خراسان جنوبی احداث راه آهن است که این پروژه به عنوان یک پروژه ملی در سال 94 در بود کشور ردیف اجرایی گرفت.
اما متاسفانه از سال 94 که راه آهن خراسان جنوبی ردیف بودجه ای گرفته تا کنون؛ نه تنها اعتبارات این پروژه تخصیص نیافته و پیشرفتی حاصل نشده است، بلکه اعتبار مصوب شده برای آن در سال 96 به نصف کاهش یافته است.
در واقع اعتبار پروژه راه آهن خراسان جنوبی در سال 94، 10 میلیارد تومان و در سال 95؛ 9 میلیارد و 414 میلیون تومان بوده است که از این اعتبارات در مجموع تنها 600 میلیون تومان برای انجام قسمتی از مطالعات پروژه پرداخت شده و باز در سال 96 اعتبار مصوب شده برای این پروژه حدود 5 میلیارد و 680 میلیون تومان و نصف اعتبار سال های قبل بسته شد.
در حالی دولت اعتبار سال 94 و 95 راه آهن خراسان جنوبی را 19 میلیارد و 400 میلیون تومان مصوب کرد که این اعتبار هم هیچ تخصیصی نداشت، اما نوبخت در 29 اسفندماه سال 94، در جریان بازدید از ریلگذاری راهآهن شهر خودش؛ رشت ـ قزوین، از پرداخت 500 میلیارد تومان اعتبار در بخش حمل و نقل و زیربنایی گیلان خبر داد و استاندار گیلان هم 5 تیرماه 95 در نشست بررسی وضعیت پروژه های عمرانی مصوب سفر کاروان تدبیر و امید به گیلان گفت: علاوه بر اختصاص مطالبات سال 94، 420 میلیارد تومان نیز امسال برای تکمیل این پروژه اختصاص یافته است.
در واقع نوبخت برای راه آهن شهر خودش 920 میلیارد تومان اعتبار اختصاص می دهد در حالی که از 9 میلیارد و 400 میلیون تومان اعتبار راه آهن خراسان جنوبی هیچ مبلغی اختصاص داده نمی شود.
همچنین در حالی که بودجه راه آهن خراسان جنوبی در سال 96 بیش از 5.5 میلیارد تومان مصوب شد و این مبلغ به نصف اعتبار پارسال کاهش یافت، برای راه آهن قزوین، رشت، انزلی آستارا در بودجه سال 96 مبلغی بالغ بر 400 میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است.
مهدی جعفری مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی درخصوص بودجه راه آهن در گفتگو با خبرنگار خاورستان؛ گفت: اعتبار لازم برای اجرای راه آهن کل مسیر زاهدان تا کالشور گناباد یک هزار و 400 میلیارد تومان است که سهم استان ما نصف آن و بیش از 700 میلیارد تومان است.
در واقع اگر دولت عدالت را رعایت کند و خراسان جنوبی را هم مثل سایر استان ها از جمله استان نوبخت ببیند و در هر سال برای احداث راه آهن حدود 300- 400 میلیارد تومان اعتبار مصوب و اختصاص دهد، راه آهن خراسان جنوبی هم طی 2 سال به بهره برداری می رسد.
محمدرضا امیرحسنخانی رئیس مجمع نمایندگان خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار خاورستان؛ اظهارکرد: بودجه راه آهن استان ما در مقایسه با ردیف بودجه راه آهن سایر استان ها در سال 96 بسیار اندک است و اصلا رقمی به حساب نمی آید و قابل مقایسه نیست.
وی بیان کرد: بلاخره دولت اعتباری ندارد و برای راه آهن خراسان جنوبی عزم جدی ندارد که نمیدوانم دلیل آن چیست، شاید بقیه استان ها برای راه آهن شهر خود کارهایی را شروع کرده اند که ما نکرده ایم، یا اگر اعتباری به راه آهن سایر استان ها اختصاص می دادند این پروژه ها به سرانجام می رسید؛ اما ریل ما متاسفانه هنوز در مرحله مطالعاتی است و هنوز اجرا شروع نشده است، در حالی که هر چه زودتر اجرا شود به نفع استان خواهد بود.
همچنین سفر رئیس جمهور به خراسان جنوبی هم بارقه های امید برای کلنگ زنی راه آهن استان را در در دل مردم روشن کرد و حجت الاسلام سید محمد باقر عبادی، نماینده مردم بیرجند درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار خاورستان؛ با اشاره به اینکه سفر دکتر روحانی یقینا می تواند سفر خوب و تأثیر گذاری باشد اگر به موضوعات اساسی توجه ویژه ای شود افزود: اگر این سفر می خواهد با برکت عنوان گردد باید حتما پروژه راه آهن استان کلنگ زنی و عملیات اجرایی آن آغاز گردد.
وی با اشاره به اینکه بهتر است قبل از سفر دکتر روحانی منابع اعتباری پروژه ها از جمله پروژه راه آهن مشخص گردد گفت: سفر دکتر روحانی بدون کلنگ زدن پروژه راه آهن و آب سفری ابتر خواهد بود.
اما متاسفانه برخلاف انتظارات مسئولان، نمایندگان و مردم خراسان جنوبی، سفر رئیس جمهور به استان ابتر ماند و خبری از کلنگ زنی راه آهن نشد.
نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی قبلا هم در گفتگو با خبرنگار خاورستان؛ در خصوص بی عدالتی دولت در اختصاص اعتبارات به راه آهن رشت و خراسان جنوبی اظهارکرد: دولت باید بداند که بایستی در کشور توازن ایجاد کند و پیشرفت کاریکاتوری کشور به نفع کشور و هیچ منطقه ای نیست.
وی گفت: از رئیس جمهور درخواست دارم که به زیرمجموعه خود نظارت بیشتری داشته باشد و از نوبخت توضیح بخواهد که چرا برای راه آن رشت که شهر خودش است این همه اعتبار گذاشته می شود و برای راه آهن خراسان جنوبی که مردم آن آب برای خوردن ندارند و نیازمند تامین زیرساخت ها برای جلوگیری از مهاجرت است، اعتباری وجود ندارد؟
عبادی بیان کرد: در این خصوص رئیس جمهور باید دقت ویژه ای داشته باشد و نوبخت باید پاسخگو باشد. و خدای ناکرده دولتشان به یکی دو استان خاص توجه نکند و موجب نارضایتی مردم سایر استان ها نشود.
وی تصریح کرد: دولت مال همه است و مردم خراسان جنوبی هم عضو همین کشور هستند. در واقع کشور مختص یکی- دو استان خاص نیست که هیئت دولت امکانات را به شهرهای خودشان ببرند. دولت باید نگاه متوازنی داشته باشد و اینجا نظارت شخص رئیس جمهور را می طلبد.
متاسفانه بی عدالتی توسط دولت در سطح کشور موج می زند و امسال هم بودجه راه آهن خراسان جنوبی 5 میلیارد و بودجه راه آهن رشت- قزوین 400 میلیارد تومان بسته شد. اما مگر مردم خراسان جنوبی چه تفاوتی با مردم رشت دارند؟ چرا باید بودجه راه آهن در شهر نوبخت؛ 80 برابر بودجه راه آهن مردم محروم خراسان جنوبی باشد؟ چرا باید یک استان در اوج محرومیت ها دست و پا بزند و یک استان هر روز برخوردارتر شود؟ عدالت دولت اعتدال و تدبیر به کجا رفته که هر روز مردم خراسان جنوبی نا امیدتر می شوند؟