نگاهی به بسته حمایتی اروپا و ذوقزدگی رسانههای حامی دولت؛ کمک مالی اروپا به مردم ایران: نفری دوهزاروپانصد تومان!
يكشنبه, ۴ شهریور ۱۳۹۷، ۱۰:۵۲ ق.ظ

نگاهی به بسته حمایتی اروپا و ذوقزدگی رسانههای حامی دولت؛
کمک مالی اروپا به مردم ایران: نفری دوهزاروپانصد تومان!/ روزنامههایی که خروج بدون هزینه و پر ضرر شرکتهای اروپایی را نمیبینند و با پول خرد اروپا خوشاند/ این مبلغ در مقابل درآمد ادعایی شما از برجام صفر است!
گروه سیاسی-رجانیوز: کمیسیون اتحادیه اروپا، پنجشنبه هفته گذشته ارائه بسته حمایتی ۱۸ میلیون یورویی به ایران را تصویب کرد. سایت اتحادیه اروپا نوشت، اولین بسته حمایتی کمیسیون اروپا برای حمایت از توسعه اجتماعی و اقتصادی ایران به ارزش ۱۸ میلیون یورو شامل ۸ میلیون یورو برای کمک به بخش خصوصی، تصویب شد. سایت اتحادیه اروپا ادامه داد، پروژه امروز اولین پروژه برای بسته حمایتی ۵۰ میلیون یورویی اروپا در حمایت از ایران است. اینها بخشی از همکاریهای دو طرف بعد از توافق برجام است.
«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: با این اقدامات، اتحادیه اروپا حمایت خود از مردم ایران و [حمایت از] توسعه پایدار و صلحآمیز آنها را نشان میدهد. این [اقدام] مشوّقی برای مشارکت بیشتر همه طرفین، در ایران بهویژه در بخش خصوصی است.
براساس آنچه در سایت اتحادیه اروپا آمده است، فعالیتهای بخش خصوصی شامل حمایت از بنگاههای کوچک و متوسط ایرانی، گسترش زنجیره ارزش منتخب و کمک فنی به سازمان توسعه تجارت ایران است. کمیسیون اتحادیه اروپا در بخشی از این کمک ۱۸ میلیون یورویی، ۸ میلیون یورو برای حمایت فنی در زمینه چالشهای محیطزیستی و ۲ میلیون یورو حمایت برای کاهش آسیب مواد مخدر اختصاص میدهد. در این سایت همچنین آمده است اتحادیه اروپا تا «تا وقتی که ایران به تعهدات هستهای خود پایبند باشد» به همکاری خود در اجرای برجام ادامه خواهد داد.
ارزش این بسته چقدر است؟
مبلغ این کمک مالی با قیمت روز یورو چیزی در حدود 200 میلیارد تومان خواهد شد، رقمی که شاید برای یک کشور 80 میلیون نفری چیزی جز پول خرد نخواهد بود؛ نفری 2500 تومان! این در حالی است که یک قلم از بلوکه کردن داراییهای ایران در آمریکا در دوران «پسابرجام» به تنهایی 2 میلیارد دلار ارزش داشت. در مورد دیگر موسسه مالی کلیراستریم لوکزامبورگ، یکی از موسسات تابعه بورس آلمان نزدیک به 5 میلیارد دلار پول کشورمان را در اختیار گرفته و آزاد نمیکند. اگر راه دور هم نرویم، دولت روحانی با اختصاص ارز جهانگیری به سفرهای خارج از کشور، 500 میلیون دلار از ذخایر ارزی کشور را حاتم بخشی کرد. به همه این موارد باید هزینه میلیاردها دلار صنعت هستهای که با یک امضای ظریف به باد رفت را نیز اضافه کرد! حال مقایسه این اعداد با کمک پرداختی اتحادیه اروپا به ایران شاید در تحلیل شرایط کمک کند، آیا میتوان از این رقم جزئی خوشحال بود و به آن دل خوش کرد؟
توهم جدید: این بسته برای مقابله با آمریکاست!
بسته کمک مالی 18 میلیون یورویی اتحادیه اروپا به ایران چنان که انتظار میرفت با ذوقزدگی غربزدگان و خوشخیالان داخلی روبرو شد. روزنامه اعتماد در مطلبی نوشته است که این مبلغ به ایران پرداخت شده «تا از شرکای اقتصادی ایران در برابر تحریمهای یکجانبه و زورگویانه امریکا حمایت کند.» این ادعا به صراحت مخالف واقع است و اساسا پرداخت این مبلغ هیچ ارتباطی با تحریمهای آمریکا و خروج ایالات متحده از برجام ندارد. این کمک پیرو دیدار ظریف و موگرینی در تهران در سال 95 یعنی دو سال قبل از خروج آمریکا از برجام است و هیچ ارتباطی با خروج از برجام و تحریمهای یک جانبه آمریکا ندارد. اینکه یک روزنامه چنین مطلب واضحی را نادیده میگیرد و یک بسته ناچیز مالی را به مخالفت با تحریمهای آمریکا تفسیر میکند محل سوال جدی است.
روزنامه دولت: رفتوآمدها نتیجه داد!
روزنامه ایران نیز در گزارشی به استقبال کمک مالی اروپا به ایران رفته و نوشته است: «در حالی که خیلیها نسبت به ورود هیأتهای سرمایهگذاری به ایران خوش بین نبودند اما خبر اختصاص 18 میلیون یورو، گویای آن است که این رفت و آمدها بیحاصل نبوده است.» این روزنامه در حالی ادعای نتیجهبخش بودن رفت و آمد شرکتها به ایران را مطرح میکند که تنها در هفته گذشته سه شرکت مهم هواپیمایی یعنی خطوط هوایی انگلیس، خطوط هوایی فرانسه و خطوط هوایی هلند همکاری خود با ایران را به حال تعلیق درآوردهاند. پیش از این نیز شرکتهایی چون توتال، زیمنس، رنو و مرسک نیز ایران را بدون پرداخت هیچ جریمه و هزینهای ترک کرده بودند.
فراموشی ادعاها
همه اینها در حالی است که همین روزنامه های اصلاح طلب و حامی دولت که در ایام تصویب برجام، با راه اندازی روزشمار ضرر وارده به کشور به ازای هر روز تاخیر در تصویب برجام، که عدد آن را روزانه 100-150 میلیون دلار عنوان میکردند، پس از خروج آمریکا و شرکتهای اروپایی از برجام، با ورود این مبالغ جزئی به کشور، ذوقزده شده و همه مواضع قبلی خود را از یاد میبرند. اگر برجام روزی 100-150 میلیارد درآمد داشته است، واقعا پرداخت این مبلغ ناچیز چرا باید این حجم از شادی و خوشحالی در روزنامههای حامی دولت ایجاد کند؟ آیا مجموع این مطالب معنایی جز این دارد که تمامی ادعاهای قبلی هدفی جز فریب افکار عمومی نداشته است؟

۹۷/۰۶/۰۴